30 June 2012

Sarapan pagi @ al-scheira

Hai..dalam sehari ni, saya berjaya buat 3 post..hehe..
kali ni ada lebihan gambar dalam simpanan saya..gambar masa sarapan pagi disuatu pagi yang tak dikenal pasti tariknya


Takde, ape yang menarik pon. .kepingan daging dan salad je..nampak macam kenduri kan..hahah..tapi bukan ye..adik beradik saya ada 11..kami memang makan banyak..banyak gile..hahha


Ni kalau time puasa tengok ni best ni...
hehhehe


sekian

Selamat malam..

Distilled water, Reverse Osmosis water, dan Mineral Water

orait..terus kepada tajuk, 
drinking water-mineral water-plain water-Ro water- distilled water
Semua perkataan diatas mungkin anda sudah biasa dengar. Tapi malangnye, masih ada yang tidak dapat membezakan..saya tak kesah pon kalo anda tak tau ape beza nye, tapi kalo da jd waiter/waitress.. tapi tak tahu..tu kadang2 rase nak kene curah diorang ngn air ni baru tau...

kalau da keje waiter tu..nak pulak tempat yang agak ada bintang, belajarla!!!..ingat semua orang boleh terima kebodohan   kesilapan kita?.., 
sebagai contoh kalau saya nak mineral water maksudnye saya nak mineral water, bukan drinking water..saya selalu berdepan dengan waiter hingusan macam ni..

Senangje, pertama baca la label, mesti ditulis mineral water atau drinking water..MESTI ditulis..
kalau tak ditulis tu bukan air minuman atau bukan juga air mineral, tapi air longkang. Tapi, jikalau ianya air minuman yang tidak dilabel sebagai air minuman, dan dijual, maksudnye syarikat air tu tak didaftar secara sah.okey.senangkan!.

google img

Kedua, untuk air minuman/ drinking water/ plain water ni, dia tulis ape prosesnye, Reverse osmosis (RO), atau distilled water (DW). Kedua2 proses ini berBEZA..RO water selalunya lebih mahal berbanding DW. Ada orang penah cakap kat saya, RO kotor sikit airnye..(dalam hati saya , otak lu !!!)  semuanya sama, proses akhirnya menghasilkan air yang KOSONG. APa yang beza, distilled water tu ada kene pakai bil letrik tinggi sikit, sebab kene pakai suhu tinggi, bla..bla..blaa..dan boiler. Okey..ini saya terangkan secara tidak saintifik je. Sesuai untuk pemahaman tahap rendah..sebab kalau saya cerita details, nanti saya kene explain plak pasal filter dia la, carbon filter, catridge filter, bag filter, membrane dia la..dan nanti pembaca akan betambah pening..



ops, sementara saya masih ingat dan terngiang2 di lubang telinga saya, ada orang kate air RO rase taik  tak sedap sikit, dan ada juga orang kate, ada macam perasa refreshing sikit..hahahha...sumenye tertipu, rasa itu mungkin rasa ozon, atau rasa plastik botol tu. Mungkin pembuatan botol itu ada sedikit kesilapan, maka kesannya dirasai dalam air..payau-payau... Begitu juga, kalau kepekatan ozon yang pekat dan/atau masih baru ( belum capai umur 3 hari dari tarikh pembuatannya). (Ozon selalunya digunakan sebagai agen anti-bakteria dan akan hilang selepas 3 hari)-
eh, tapi tak tau la kalau ada syarikat yang tak pakai ozon, mungkin dia pakai benda lain..

ke-seterusnya, kalau tak nak baca lansung, tengok la penutup botol tu..warna putih tu ialah drinking water/ R.O water/distilled water..warna lain-lain adalah air selain Drinking water / R.o water/distilled water.

orait-sekian..
saya dahaga
;)




Peralatan Memasak




Hello, semua..sejahtera keatas kamu semua, sudah berabad lamanye tidak menulis. Sedikit sukar hendak menulis skrang ni..masa, masa dan masa yang singkat, pendek dan tidak sempat menyebabkan saya jadi tak de masa nak tulis.okey sekian untuk pengenalan fasa pertama.
Terus ke pengenalan peralatan memasak…erm..berbunyi aneh untuk dibincangkan. Tapi ini sekadar perkongsian tentang hobi saya. Yup..setiap orang ada citarasa tersendiri dalam kihidupan hariannya. Contohnya kalau beli baju mesti brand ni, kalau jam mesti brand ni..tapi skrang saya ingin bagi tau pasal brand peralatan memasak..huhuh..some may say, do I care?..atau ada aku kesah? haha..tp saya memang pentingkan brand didapur..

(google)

Sekarang ni saya mcm suka sangat dengan brand ni Brabantia!!!!..;)))..sgt2 suka..I was starting to envy this when somebody so nice gv this to me on my wed day..!! urmm u guys might not believe it, it just a mini dustbin!!..what on earth could you gv a person a dustbin!!.

(google)

.me n my husband also hd the same thought..and..one fine evening, unfortunately we accidently ( while eating McD mcflurry) stand in front of brabantia boutique near mutiara damansara..oopss..i was just like OMG!!!!(stare!)..this is so SMART!..yup..and I don’t like to mention about the price..but.. starting from that..we start checking on this brand!..fuhh..








fyi brabantia have wide range of product ; knife, fork and spoon, container, also can opener and many more not only dustbin okay..but for knife set, Iv got my own brand of interest!! later w’ll talk bout it




The other brand is tefal!..also love it..had a set of collection ..but only bought during a sale..so cheap!! When comparing the price, 1 large pan (from Malaysia) equal to 14 pcs complete set (from that country of origin)..


This Thermo-spot will tell us when our pan is hot!..haha..maybe some of you already know, but this is just  information to those who dont know..I always remind my husband to look at this spot before he start cooking/frying things..





Victorinox!!..anyone familiar with this?!..this is the brand for my knife !!! (husband give to wife)..got 1 boutique in mid valley..( I wish I can go to its country of origin and buy another set ;)) –
I am not going to explain why I like this and this brand- but its all because my definition of quality is from myself..



Okay.apart from this not so familiar brand.what is you opinion on ikea products?. I do visit the store quite some time, interesting design and price (only) but for quality (let me think first). Er..yup I do admit that some of my stuff also from Ikea.. but..err…long explanation!!..my father say, it is like Mydin..and my sister used to say that, the shelf life of each product is equal to the price. Let say we bought 1 pillow cost Rm 3-haha that mean it can last only 3 weeks!!..and its true but not the ‘weeks’..but 3 days only..and I bought about 20 pcs pillow hahaha..(dont want to explain here for what reason..)..however, the product also quite okay!!..I still love few design like cabinet, dining table, table lamp,..my only tips, I have to look at the price first, if the price was unbelievable cheap, I start to look at the materials, do my calculation and start considering whether this thing can last only few DAYS!..hahahaha..orait if u guys do see somebody in ikea stare at one product for very long time, checking unnecessary materials, that’s me!!.


 How weird I am talking about this..haha cause I know some of you might have their own brand for clothing, shoes and all that..but for me..I don’t care much about the clothing brand, oR tudung Ariani ! or wutsoever..but, for shoes and watch!..I DO CARE!..
Okay,
Oh my English and BM..so like schweinenbraten.Herraus!. 

02 June 2012

Makanan kenduri @31.mac.2012

Hi, ni dia sedikit gambar ketika menyiapkan makanan untuk majlis nikah saya pada 31.mac malam..


Dimulakan dengan gambar cokelat ni..ada beberapa je..untuk diletak atas meja makan beradap..



Ini sebahagian dari doorgift nye.. 
telur rebus ..
klasik !..;)..


Ini kesemuanya..


Bunga telur ni dibuat khas daripada TALI RAFIA..oleh atok saye..(bunga2nye je..)..



Ini bakul kecik yang beharga 20sen je ..
dalam ni ada brooch, gula2, cokelat..
juga untuk tetamu tertentu saje..


ada beberapa je..ce kira..


ni lagi satu bekas bunga telur saya..yang dibahagian atas bakul tu..
yang tu diletak bunga atasnye..sape2 yang tak dpt bunga tu ..tu sebab saya da malas je..




Ini plak kat dapur ..proses2 nye..


Ayam yang sedang dibakar.. 



Lagi gambar ayam,..belum masak okey!..


Suda mau masak..






Yeah ni dia..dibakar serentak dalam oven ni..senang..cepat je..;)))


Ni dia hidangan diatas setiap meje tetamu jemputan..
ayam bakar, rendang daging, kurma kambing ..
semua dimasak di rumah saya..
tp bukan saya masak..




Simple je majlis saya, malam..saya buat semuanye dihidang siap2..jadi tetamu tak payah susah2 beratur dan kelaparan..

sekian..
selasai jugak majlisnye..;))

Makanan Kenduri @29.april.2012

Salam semua, selamat kembali membaca blog Al-Scheira...hohoho
tiada apa yang menarik lagi, sedikit gambar makanan semasa kenduri saya..pada 31.mac.2012 ;)..dan 29. april. 2012 ;))..


Ini makanan pada 29.april, 
ooh yang tu sotong sumbat ye..tak sempat pon nak makan..sebab 
saya penggemar bergedil!!..


ukiran buah tembikai..


love this..suka sangat..!..

huhu..
orait..ini sahaja untuk 29.april yang lalu.
nanti saya nak update edisi lain plak pada 31.march..

saya kan yang jd pengantinnye, tak sempat nak amik gamba lain..sory..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails