15 July 2012

Tempah kek


Kepada rakan pembaca seluruh dunia, kini anda bolehla menempah kek saya  mak saya melalui menu yang saya akan berikan di akhir entry ini..





tapi, kek ni hakcipta saya

dan ini juga..


klik gambar untuk tumbesaran yang maksima

anda boleh terus call okey..
ramai yang oder dalam blog, tapi saya tak terlayan..
saya jarang tgk blog beberapa bulan lepas..

orait sekian



Red Velvet untuk Kanak-kanak

Hello..ni saya nak tunjuk red velvet kek versi kanak kanak...Ia nya ditempah oleh kanak-kanak umur 4 tahun yang menggemari kek red velvet..dan dia nak ada rumah atas kek tu..bersama-sama playgroundnye sekali..dan juga mini pool..



ini dia hasilnya

Dia nak ada Rumah 

 ada taman permainan..



pastu macam ada unsur air sikit..so adalah sebatang sungai..hehe..dan ada jambatannye..


Inilah 2 bijik kek red velvet yang disaluti cream cheese warna hijau sebagai warna tanah untuk hiasan diatas..
(cheese okay bukan cream murahan..wuahaha)





Jadi budak tu pon gembiralah melihat kek dia ni..


Ni la budak al-sofiy tu..adik saya..




Masa bukak ni..dai terkejut ..sbb da lama dia berangan nak bende ni..selama ni dia asyik tgk kat you tube je..





Dengan lahapnye..


Seronok sangat tau main ni..korang boleh la cube..aku pon main..hahah



yeah...huhu..sekian..



Sotong kangkung @ Sri Rohayu

Hai..
Kali ni nak menceritakan pasal sotong kankung pulak..saya memang suka sangat ni masa zaman kanak-kanak dulu..dan ada satu kedai je yang saya rasa sesuai dengan tekak saya sotong kangkung nye..
da banyak kedai saya cari..tak jumpe pon yang betul-betul mempunyai rasa yang sama dengan sotong kangkung yang pertama kali masuk tekak saya.

Maka disebabkan bosan dengan pencarian sotong kangkung tersebut, makanya saya pergi jugak ke kedai yang terletaknya merentasi laut cina selatan


Gambar sebenarnya tidak menggambarkan rasa. Semua orang boleh letak gambar macam ni..tetapi..rasanya berbeza

gabungan pedas, manis, masam dan rasa petis dalam kuah sotong kangkung ni menyebabkan saya rasa ini yang terbaik untuk tekak saya..huhu..


Harga : Saya kurang ingat la..hehe..
Lokasi: Bulatan sembulan

Banyak jenis lauk boleh buat dengan sotong ni kan..cthnye sotong celup tepung la..sotong sumbat la..ermm..macam-macam

orait.
sekian...

14 July 2012

Roti roti Gardenia ;)

Sebenarnya, tadi saya lapar..bila saya lapar-mesti teringat roti...roti gardenia..ahhaha
macam takde benda nak cakap..tapi tetiba malam ni teringin nak makan roti gardenia ni..


Saya nak gak yang ni...tanak brand lain..nak yang mcm ni..dalam plastik ni..huhuhu..mane la nak dpt macam ni..rasa dia takdela sedap sangat kot, tp ntah la..saya ase ni gak sedap .haha



roti sosej- sume orang suke..,ermm ye ke..ada tau orang tak suke sosej..so dia la orang yang rugi..;;)
tapi saya tau saya suka!..
sume pon saya makan


Ini saya da bosan..(rolling eyes)..haha..tapi adik saya al-sofiy (4thn) suka ni..

okay..roti dan gardenia memang tak dapat dipisahkan..

babai..



ini bukan makanan hehe

Hai semua,

merujuk kepada perkara diatas, ini bukan entry pasal makanan ye..kejap je..nak selitkan pasal gambar hantaran saya yang saya buat haritu sendiri..hehe..(kawan saya tak saba nak tgk, da 3 bulan dia tunggu)

sila klik gambar untuk tumbesaranye

Semasa persiapan hantaran ni..ramai yang offer nak tolong , tapi sy berkeras tak mau!!!..saya tak suke

  • bunga banyak sangat!!..serabut
  • bunga banyak pastu siap daun,siap ada rumput nye..warna-warni..pon serabut
  • mencacatkan bentuk asal..contohnye bakul tu da cantik..da bakul rotan. tapi dibalutnye lagi dengan ribbon2..ohh tidak!!..bukan selera ku..
  • bunga tiruan
makanya, tercipta la ini..walaupon tak cantik dimata orang lain,tapi saya puas..ini yang saya nak..itu bunga orkid putih ,hidup ok..!..harga RM 2.00 beli kat Pkns shah alam..(kedai Ruby)..pastu tu bakul rotan 5 posen je..kat Jalan Belakang Pasar, Bdg. dan juga satin ribbon warna putih jugak

sila klik gambar untuk tumbesaranye

Ini baju melayu..hehe (kot kot tak tau)


Ini baju kemeja hitam, dan tali leher..



Jam dan perfume diletakkan bersama2..(sebab bakul tu besar sangat)
tapi, nak nampak cantik, jam tu ditinggi kan sikit


Riben tu diikat dengan kotak diselit bawah jam..makanya, ia tidak bergerak2



Sume orang tegur yang ni..besarnye kaki..hahaha.ye..jawapannye sebab dia tinggi..jadi kene seimbang la..kaki kene besar..hahahah


Ni sume sabun mandi..tujuannye saya beli sume sabun mandi ni ialah, supaya saya pon boleh pakai sekali..hahahha banyak tau ni..lame nak abes!..



Haa..yang ni baca setiap hari lepas isyak ye, tuan tuan diluar sana pon boleh amalkan ye..sebagai peringatan untuk yang lalai..bnyak kelebihan nye..

cantik je bunga tu..hehehe..haha

orait..sekian..

30 June 2012

Sarapan pagi @ al-scheira

Hai..dalam sehari ni, saya berjaya buat 3 post..hehe..
kali ni ada lebihan gambar dalam simpanan saya..gambar masa sarapan pagi disuatu pagi yang tak dikenal pasti tariknya


Takde, ape yang menarik pon. .kepingan daging dan salad je..nampak macam kenduri kan..hahah..tapi bukan ye..adik beradik saya ada 11..kami memang makan banyak..banyak gile..hahha


Ni kalau time puasa tengok ni best ni...
hehhehe


sekian

Selamat malam..

Distilled water, Reverse Osmosis water, dan Mineral Water

orait..terus kepada tajuk, 
drinking water-mineral water-plain water-Ro water- distilled water
Semua perkataan diatas mungkin anda sudah biasa dengar. Tapi malangnye, masih ada yang tidak dapat membezakan..saya tak kesah pon kalo anda tak tau ape beza nye, tapi kalo da jd waiter/waitress.. tapi tak tahu..tu kadang2 rase nak kene curah diorang ngn air ni baru tau...

kalau da keje waiter tu..nak pulak tempat yang agak ada bintang, belajarla!!!..ingat semua orang boleh terima kebodohan   kesilapan kita?.., 
sebagai contoh kalau saya nak mineral water maksudnye saya nak mineral water, bukan drinking water..saya selalu berdepan dengan waiter hingusan macam ni..

Senangje, pertama baca la label, mesti ditulis mineral water atau drinking water..MESTI ditulis..
kalau tak ditulis tu bukan air minuman atau bukan juga air mineral, tapi air longkang. Tapi, jikalau ianya air minuman yang tidak dilabel sebagai air minuman, dan dijual, maksudnye syarikat air tu tak didaftar secara sah.okey.senangkan!.

google img

Kedua, untuk air minuman/ drinking water/ plain water ni, dia tulis ape prosesnye, Reverse osmosis (RO), atau distilled water (DW). Kedua2 proses ini berBEZA..RO water selalunya lebih mahal berbanding DW. Ada orang penah cakap kat saya, RO kotor sikit airnye..(dalam hati saya , otak lu !!!)  semuanya sama, proses akhirnya menghasilkan air yang KOSONG. APa yang beza, distilled water tu ada kene pakai bil letrik tinggi sikit, sebab kene pakai suhu tinggi, bla..bla..blaa..dan boiler. Okey..ini saya terangkan secara tidak saintifik je. Sesuai untuk pemahaman tahap rendah..sebab kalau saya cerita details, nanti saya kene explain plak pasal filter dia la, carbon filter, catridge filter, bag filter, membrane dia la..dan nanti pembaca akan betambah pening..



ops, sementara saya masih ingat dan terngiang2 di lubang telinga saya, ada orang kate air RO rase taik  tak sedap sikit, dan ada juga orang kate, ada macam perasa refreshing sikit..hahahha...sumenye tertipu, rasa itu mungkin rasa ozon, atau rasa plastik botol tu. Mungkin pembuatan botol itu ada sedikit kesilapan, maka kesannya dirasai dalam air..payau-payau... Begitu juga, kalau kepekatan ozon yang pekat dan/atau masih baru ( belum capai umur 3 hari dari tarikh pembuatannya). (Ozon selalunya digunakan sebagai agen anti-bakteria dan akan hilang selepas 3 hari)-
eh, tapi tak tau la kalau ada syarikat yang tak pakai ozon, mungkin dia pakai benda lain..

ke-seterusnya, kalau tak nak baca lansung, tengok la penutup botol tu..warna putih tu ialah drinking water/ R.O water/distilled water..warna lain-lain adalah air selain Drinking water / R.o water/distilled water.

orait-sekian..
saya dahaga
;)




Peralatan Memasak




Hello, semua..sejahtera keatas kamu semua, sudah berabad lamanye tidak menulis. Sedikit sukar hendak menulis skrang ni..masa, masa dan masa yang singkat, pendek dan tidak sempat menyebabkan saya jadi tak de masa nak tulis.okey sekian untuk pengenalan fasa pertama.
Terus ke pengenalan peralatan memasak…erm..berbunyi aneh untuk dibincangkan. Tapi ini sekadar perkongsian tentang hobi saya. Yup..setiap orang ada citarasa tersendiri dalam kihidupan hariannya. Contohnya kalau beli baju mesti brand ni, kalau jam mesti brand ni..tapi skrang saya ingin bagi tau pasal brand peralatan memasak..huhuh..some may say, do I care?..atau ada aku kesah? haha..tp saya memang pentingkan brand didapur..

(google)

Sekarang ni saya mcm suka sangat dengan brand ni Brabantia!!!!..;)))..sgt2 suka..I was starting to envy this when somebody so nice gv this to me on my wed day..!! urmm u guys might not believe it, it just a mini dustbin!!..what on earth could you gv a person a dustbin!!.

(google)

.me n my husband also hd the same thought..and..one fine evening, unfortunately we accidently ( while eating McD mcflurry) stand in front of brabantia boutique near mutiara damansara..oopss..i was just like OMG!!!!(stare!)..this is so SMART!..yup..and I don’t like to mention about the price..but.. starting from that..we start checking on this brand!..fuhh..








fyi brabantia have wide range of product ; knife, fork and spoon, container, also can opener and many more not only dustbin okay..but for knife set, Iv got my own brand of interest!! later w’ll talk bout it




The other brand is tefal!..also love it..had a set of collection ..but only bought during a sale..so cheap!! When comparing the price, 1 large pan (from Malaysia) equal to 14 pcs complete set (from that country of origin)..


This Thermo-spot will tell us when our pan is hot!..haha..maybe some of you already know, but this is just  information to those who dont know..I always remind my husband to look at this spot before he start cooking/frying things..





Victorinox!!..anyone familiar with this?!..this is the brand for my knife !!! (husband give to wife)..got 1 boutique in mid valley..( I wish I can go to its country of origin and buy another set ;)) –
I am not going to explain why I like this and this brand- but its all because my definition of quality is from myself..



Okay.apart from this not so familiar brand.what is you opinion on ikea products?. I do visit the store quite some time, interesting design and price (only) but for quality (let me think first). Er..yup I do admit that some of my stuff also from Ikea.. but..err…long explanation!!..my father say, it is like Mydin..and my sister used to say that, the shelf life of each product is equal to the price. Let say we bought 1 pillow cost Rm 3-haha that mean it can last only 3 weeks!!..and its true but not the ‘weeks’..but 3 days only..and I bought about 20 pcs pillow hahaha..(dont want to explain here for what reason..)..however, the product also quite okay!!..I still love few design like cabinet, dining table, table lamp,..my only tips, I have to look at the price first, if the price was unbelievable cheap, I start to look at the materials, do my calculation and start considering whether this thing can last only few DAYS!..hahahaha..orait if u guys do see somebody in ikea stare at one product for very long time, checking unnecessary materials, that’s me!!.


 How weird I am talking about this..haha cause I know some of you might have their own brand for clothing, shoes and all that..but for me..I don’t care much about the clothing brand, oR tudung Ariani ! or wutsoever..but, for shoes and watch!..I DO CARE!..
Okay,
Oh my English and BM..so like schweinenbraten.Herraus!. 

02 June 2012

Makanan kenduri @31.mac.2012

Hi, ni dia sedikit gambar ketika menyiapkan makanan untuk majlis nikah saya pada 31.mac malam..


Dimulakan dengan gambar cokelat ni..ada beberapa je..untuk diletak atas meja makan beradap..



Ini sebahagian dari doorgift nye.. 
telur rebus ..
klasik !..;)..


Ini kesemuanya..


Bunga telur ni dibuat khas daripada TALI RAFIA..oleh atok saye..(bunga2nye je..)..



Ini bakul kecik yang beharga 20sen je ..
dalam ni ada brooch, gula2, cokelat..
juga untuk tetamu tertentu saje..


ada beberapa je..ce kira..


ni lagi satu bekas bunga telur saya..yang dibahagian atas bakul tu..
yang tu diletak bunga atasnye..sape2 yang tak dpt bunga tu ..tu sebab saya da malas je..




Ini plak kat dapur ..proses2 nye..


Ayam yang sedang dibakar.. 



Lagi gambar ayam,..belum masak okey!..


Suda mau masak..






Yeah ni dia..dibakar serentak dalam oven ni..senang..cepat je..;)))


Ni dia hidangan diatas setiap meje tetamu jemputan..
ayam bakar, rendang daging, kurma kambing ..
semua dimasak di rumah saya..
tp bukan saya masak..




Simple je majlis saya, malam..saya buat semuanye dihidang siap2..jadi tetamu tak payah susah2 beratur dan kelaparan..

sekian..
selasai jugak majlisnye..;))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails