04 December 2011

Steak @ Windmill

Salam kepada penggemar makanan....selamat kembali membaca blog Al-Scheira keh..hohoho..saya sangat la takde masa nak update blog2 ni..kali ini dipaparkan sejenis makanan..yang rasa nye..biase-biase je..nama nye steak..dalam bahasa melayu- ermm..saya tak tau..


Erm..harganya RM 40 kot..da tak ingat jugak..saiz besar..kalorie harus lebih 500kcal..dan membahayakan ..jangan amalkan pemakanan sebegini selalu..
Dihidang dengan kentang yang besar,(soft cream tu patot letak atas kentang), jagung..dan sayur..nampak kecik dalam gambar, hakikat nye banyak..untuk orang berperut saiz XXL..


Rasanya biasa , tapi okey..Okey sebab dia sudah mengikut piawai pemasakan steak yang sebenar ( bahasa melayu yang salah ni) ..haha..asas masak steak bukan marinate lame-lame sampai 10 jam..cukup sesaat sebelum goreng atau pan fry tabur dengan garam dan lada hitam, sebab kita taknak jus sebenar daging ni hilang..

Dan juga kalau pan fry steak ni..tak payah la nak balik2 kan daging ni 10 kali atau 16 kali sampai masak..maksimum 2 kali je,..sebelah daging tu dimasak dalam 5 minit, sebelah lagi 4 minit,..trus angkat, makan..cek la dulu da masak ikut selera ke tak..( nak tau cara steak da masak-tanye cikgu ajar memasak korang time skolah dulu, kalo dia tak tau..no comment!)

Saya suka yang separa masak, berdarah-darah lagi tuh..hakhakhak...fuhh..
sedap woo!!

sekian..


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails