26 December 2011

Mini pavlova


Pavlova kecil, kegemaran budak-budak..

Kek Tiramisu

Perkataan tiramisu berasal dari perkataan itali, bermakna 'amik la saya'...'pick me up'...huhuhu...ia dibuat dari jejari perempuan(hahaahah)..ladyfingers la...yang dicelup dengan kopi..dan dilapisi keju!!!...

ini ialah koleksi tiramisu pelbagai bentuk yang sudah diubah rasanya- ikot kreativiti kami la..


Masa baru-baru keluar dari peti ais


Birthday al-afnanin


Birthday al-khadijah


Ikat dengan reben, penambah seri..


Yang ni dilapisi blueberry..

sekian...sahaja..babai..;))...

Play-dough

Assalamualaikum, disini dipaparkan koleksi gambar play-doh adik beradik Al-Scheira, Al-Sofiyyah...


macam real kan....


Memang real pon..hahaha


al-sofiyyah yang buat ni..umo baru 3 tahun...kite sediakan dough , dan rolling pin dan sausage je..


5 jenis roti pelbagai jenis, kiwi, blueberry, strawberry, sosej, dan gula..


OOhh..sekian..saya tak tau nak tulis apa..


and ini ialah stupid cat belongs to stupid neighbour..opps..the cat is not stupid, but the neighbour..
our neighbour had 20 cats, stray cats, they collect and nursing them, provide them home..but the cat always cat, jump to each house- poo-ing and pee-ing. Now they add wire fence on the gate..about 1 m..
like these pics, (taken from upstair)





unfortunately, when you have brain stored in your zip-pocket........
the cats still can survive and visit other houses doing the same routines.

caught him inside our house! AGAIN ..after pee-ing on the bed last month
 sekian,
we dont mind you have thousand cats-as long as you know how to treat them well without causing any trouble to all the neighbours
...


luar topik

04 December 2011

Puding Trifle

Diwaktu yang bosan dan membosankan, maka saya pon bukak peti sejuk..dan ternampak puding trifle.. mak Al-Scheira yang buat..


Sedap dimakan sejuk...



Ia hanyalah, kek gulung, castard dan cream dan cheese dan buah -buahan..campak2 dalam cawan..maka jadilah macam ni..hahaha..

Okey ..

Sekian..sekadar tatapan korang..nanti bulan puasa bukak la blog ni lagi..hahaha

Kek Merah baldu ( Red velvet) @ kek Fazriz

Hai..lagi gambar kek..erm..namenya Kek Merah baldu..haha..macam tak seswai je name tu..tapi hakikatnya memang name macam ni..kek ni bewarna merah sangat..ada gak orang yang tak biase dengan kek, kata warna dia meragukan..hahaha..biarla dia..itu pendapat dia..( ko tak reti makan itu ko punye pasal)..


Mari saya jelaskan kek ini... 
Ianya bewarna merah dan disaluti dengan keju ,campuran pelbagai jenis keju untuk rasa yang menarik.
Setiap lapisan juga disapu dengan cheese.

Pelbagai jenis warna cream lapisan luar kek ini mungkin ditemui dibeberapa penjual kek, contohnya ada yang warna sedikit kuning, atau creamnye nipis..tetapi itu hanyalah rekaan masing masing. Ada yang menggunakan 1 jenis cheese, dan ada juga pelbagai jenis cheese..dan ada juga kek yang keras dan kering

Apa yang kami sediakan ialah seperti didalam gambar, kek dijamin lembut, dan disaluti cream cheese dan campuran cheese2 lain..


Maka dengan itu, kalorinya juga tinggi, sepotong sudah mencecah 500 kcal ( bersamaan sepinggan nasi dan ayam goreng)..

Harga untuk kek diatas ialah RM 65/ 1.8kg

Boleh ditempah 4 hari sebelum tarikh penghantaran
(Hari ahad sahaja)

( cheese yang digunakan ialah cheese buatan sendiri dari Kek Fazriz dan Al-Scheira)

sekian terima kasih..hehe.
selamat mencuba

dijamin halal dan bersih 

Kek Lobak Merah ( carrot cake) @ Kek Fazriz

Ini ialah beberapa kepingan foto bulan november...


Ini ialah carrot cake, tetapi atas permintaan pelanggan -maka ianya dicipta macam ni..yang warna hijau tu ialah cheese ..


Susunan diatur oleh Al-Omar..adik Al-Scheira..


Dan ini ialah carrot cake yang biase dijual oleh kami..yang ni beratnya 850g,..
harga RM 28.00..
Tempahan boleh dibuat dan 
dihantar hanya Hari AHAD ..

Sekian, selamat mencuba

dari Kek Fazriz dan Al-Scheira

Steak @ Windmill

Salam kepada penggemar makanan....selamat kembali membaca blog Al-Scheira keh..hohoho..saya sangat la takde masa nak update blog2 ni..kali ini dipaparkan sejenis makanan..yang rasa nye..biase-biase je..nama nye steak..dalam bahasa melayu- ermm..saya tak tau..


Erm..harganya RM 40 kot..da tak ingat jugak..saiz besar..kalorie harus lebih 500kcal..dan membahayakan ..jangan amalkan pemakanan sebegini selalu..
Dihidang dengan kentang yang besar,(soft cream tu patot letak atas kentang), jagung..dan sayur..nampak kecik dalam gambar, hakikat nye banyak..untuk orang berperut saiz XXL..


Rasanya biasa , tapi okey..Okey sebab dia sudah mengikut piawai pemasakan steak yang sebenar ( bahasa melayu yang salah ni) ..haha..asas masak steak bukan marinate lame-lame sampai 10 jam..cukup sesaat sebelum goreng atau pan fry tabur dengan garam dan lada hitam, sebab kita taknak jus sebenar daging ni hilang..

Dan juga kalau pan fry steak ni..tak payah la nak balik2 kan daging ni 10 kali atau 16 kali sampai masak..maksimum 2 kali je,..sebelah daging tu dimasak dalam 5 minit, sebelah lagi 4 minit,..trus angkat, makan..cek la dulu da masak ikut selera ke tak..( nak tau cara steak da masak-tanye cikgu ajar memasak korang time skolah dulu, kalo dia tak tau..no comment!)

Saya suka yang separa masak, berdarah-darah lagi tuh..hakhakhak...fuhh..
sedap woo!!

sekian..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails