04 April 2011

Sushi & Katsu Ayam @ O-Shima Cafe

Salam semua penggemar makanan..baru-baru ni Al-Scheira telah dibawa ke satu kedai jepun. tagline kedai ni, 'makanan jepun halal'..pengusaha dia pon orang melayu..so saya pon pergilah..


Inilah set sushi yang saya makan, untuk 5 jenis ni, RM 7.00..ada promosi untuk sesetengah jenis sahaja..ermm...rasanya tak la sesedap kedai Sushi Raja yang lain..
kerana: 
  • Kemasan sushi yang tak menarik
  • Tiada sos kicap manis (Masin je ada..sepatutnya ada dua-dua baru sedap)
  • Sushi tuna mayo yang dihidangkan hanyalah tuna dalam tin sahaja, tekak saya dah bosan dengan tuna-mayo dalam tin



Dan inilah chicken katsu- sedaPPPPP..saya suka..tapi malangya saya tak suka ayam yang dibalut tepung itu..saya pon letak tepi biar kucing makan..
RM 9.90


Dan ini ialah serbuk lada jepun


sekian, kesimpulannya..saya tak gemar kedai ni mungkin kerana saya geli dengan pekerja didapurnya yang tidak kemas, selekeh, dan berpeluh-peluh, merokok dan tidak membasuh tangan selepas merokok..huhu..
Oshima cafe bernasib baik kerana menerima kunjungan Al-Scheira yang jujur dan cerewet...
yeay,,itu dia al-scheira dari Center Of Excellence food safety research..hahaha..ko ada? ko ada?

Lokasi: Shah Alam, depan plaza alam sentral (shah alam walk)

03 April 2011

@Dapur

Hai..ini ialah entry untuk memaparkan hasil masa lapang Al-Scheira dan Al-baidakh (adik al scheira) di rumah..


Ni dia sushi keluaran adik beradik al-scheira..first time buat..senget-benget


Dan ini Kek gulung buah.

hahaha..ini saje..nanti la..saya ada lagi gambar tapi dalam kamera adik saya..

Kerepek Durian Muda @ Bangkok

Assalamualaikum,..kali ni Al-scheira nak tunjuk satu dua tiga kerepek yang ditemui di bangkok..memang sedap..kat Malaysia memang tak sedap (kat MAHA korang bleh jumpe yang macam ni...tapi hampeh rasa Hampas)..sebab saya memang tak jumpe pon yang sedap seakan akan di bangkok @ thailand..memang diakui teknologi makanan mereka diasana lagi hebat dari kita ;(..


Nampak tak tu..dia tulis durian crispy chips..ni la durian muda..kerepek ni di goreng dan disalut garam..ce bayangkan..durian tu da manis lemak2 tambah garam sikit je..sangat berlemak..tapi mungkin ada yang konfius mcm ne dia buat kerepek sedangkan isi durian tu lembik..haa..itulah dia freeze dryer..sape tak paham, buat-buat paham..



Dan ini ialah, terang lagi bersuluh sebuah nenas..betul-betul sebijik nenas yang dipotong dan dikeringkan..rasa nenas asli masih dapat dikekalkan..ermm manis.. 


Ini gambar dekat..bukti ianya nenas..haha..


Dan ini ialah cempedak..bukan durian seperti di war-warkan di paket diatas..


Buah ni memang dikeringkan seketul-seketul..kalau nak tengok lagi dekat, sila klik gambar, maka tumbesaran akan berlaku..dan anda akan nampak dengan jelas struktur isi buah ini...

sekian..selamat datang ke Bangkok..

Makanan ringan @ mana-mana

Guten Abend mein Freund!!...kali ni nak paparkan sedikit gambar makanan kegemaran ku..



Starbuck Java Chip frap- Ice CreAm..huhuhu..sangat la KEgemArAn..yang penting ianya ice cream..1 pint saya boleh makan sorang..lepas tu bleh makan nasi lagi..haha..


Ini yougurt Pauls..pon sy gemari....Halal ye..


Dan ini Macaroon...tgh buat...da siap trus ngap..so tak de gamba..ini gamba dari dapur Al-scheira..

okey..herraus..danke schon..


02 April 2011

Ikan Salmon goreng

Hai semua...erm..saya sebenarnye tak tau nak buat tajuk macam mana..baru ni saya dikehendaki menilai beberapa pelajar dalam jurusan food services..so ini lah yang saya makan semasa peperiksaan mereka sedang berlansung..


Inilah hidangan nye..ikan salmon pan fried, kulit ikan salmon yang rangupp, kentang lecek @ mashed potato, sayur campur dan sos bawang putih..erm..okey2..sedap..tapi ad orang komen isi ikan tu tebal..ermm itu bukan salah cara potong..itu memang ikut saiz asal ikan dan bahagian2 nya..yang komen mesti tak reti debonning ikan ataw tak reti masak lansung hikhikhik..


Tiramisu-tak sedap pon..
Harga tiramisu: RM 9.50


Lagi skali..haha..sajeje...

Harga ikan salmon ni :RM 26.00

Sekian..sila kira sendiri total nye..

Makan Petang

Salam semua...disini ingin saya paparkan beberapa gambar lagi..yang baru diambil dalam minggu ini semasa Annual grand meeting tempat Al-Scheira bertapa ..

ok..selamat tengok



Kerabu epal hijau, okey..sebab unik..


Smoked Salmon open Sandwich ,ermm..dalam bahasa melayu nye ape pon saya tak reti nak translate..
 tapi..ramai yang tak makan ni..kenape ek..saya suka je..hahaha..ape yang penting ni tekak saya dan blog saya...ada aku kesah



Mini Chicken Goulash Pie..haha..atau Pai ayam..saya tak suka inti pai ayam ni..saya suka Pai Ayam ayamas@ Baker's Street lagi..lg sedap..


Popia pucuk paku...SEDAP SANGAT..saya makan 8 ketul..hahahaa..dan sos nye ialah sambal belacan..sedap, sedap..saya suka..penuh je inti popia ni..dan memuaskan..


Steamed Prawn Har Kao..hahaha...pandai pandai la translate yek..ni pon best..kecik je..masuk je mulut trus kunyah..telan trus pon takpe..kecik sangat...



Dan kesimpulanya...ini la dia..huhuu..

Sekian ..terima kasih..jumpe lagi..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails