25 November 2010

@ Mohd Chan Abdullah Restoren

Salam rakan-rakan, kali ni saya nak paparkan menu di restoren Chinese muslim ini lagi...aritu saya ada paparkan, tapi masu tu makanan lain...so yang ni saya baru cuba semalam...


Lemon Chicken- sedap...apa yang best dia bagi bahagian boneless leg (BL) iaitu bahagian ayam yang sedap..selalunya bahagian BL ni digunakan dalam proses membuat burger zinger KFC, contohnya...so berbaloi la dengan harga..RM 12.00 satu pinggan..


Ni dia saiz hidangan satu pinggan tu..nampak tak kuah warna kuning-kuning tu..ermm rasa dia masam2 manis..lemon la katakan..tapi entah berapa kali rasa..baru dapat detect, rupanya rasa sunquick..hahahaha..tapi memang tu kot cara masak dia..so, saya tanak komen ape2..
sebab ayam dah rangup dan kombinasi lemon (sunquick) tu memang sedap.


Loh Hon Zai- sayur campur...


Harga : RM 12.00


Ham Choy - Sup Taufu...


Sedap dan banyak sangat..padahal saya dah order saiz kecil..terkejut gak la bila sampai..dalam ni macam-macam ada..takdelah macam pergi kedai melayu yang kedekOt gila..bagi sup kosong letak tauhu letak bawang besar setimbun..haahh..tu kedai  melayu je la kot..tapi yang ni..sume ada..cendawan, baby corn, udang, isi ayam dan lain2..rasa dia ermm rasa macam sup, tapi saya dapat rasakan ada sayur yang dia letak tu sayur jeruk, sebab ada rasa masam-masam masin..erm..

Harga: RM 6.00

sekian saja..ni la ape yang saya makan..
p/s: nasi putih RM 1.20, air suam RM .30..so pandai-pandai la kira

total saya makan RM 40.60

24 November 2010

Pencuci Mulut

Salam semua, kali ni Al-scheira nak paparkan beberapa jenis pencuci mulut yang saya temui semasa menghadiri International Conference on Food Research (ICFR) baru-baru ni..


Puding santan


kek-kek dan tart


Kuih sagu


ni bukan pencuci mulut ek..ni ialah apa yang saya makan semasa conferense, saya tak makan nasi sebeb tak selera..so makan je roti ni..


Ni apple tart

Blackcurrant jelly- masyallah..rase dia macam makan jam!


Kuih Koci...totally out..rasa dan penampilan tidak menyelerakan..moreover, dia pakai stapler untuk kepilkan daun pisang tu...saya memang allergik jumpa stapler digunakan untuk membungkus kuih..TIDAK logik..itu alat tulis..tak selamat.


Roti jala

 Kari ayam untuk roti jala..saya tak makan ~ tekak tak sehat..saya demam


Croissant, isi tuna..


Chinese combination platter--ok la..


Pecal...-saya tak sempat rasa.



Salad bar



Kek choc cheese...



Puding Roti..hehe..saya suka


Puding Mangga..


dan ini saya selitkan satu gambar jenis lauk tengah hari yang kawan saya makan..saya tak selera pon..sebab saya demam sepanjang conference..

sekian...


@Crispy Popiah

Salam penggemar popiah...ni ada satu popiah yang saya salu gak makan..kalau time tu kononnye saya taknak makan banyak..tapi nak alas perut je...saya makan la popiah ni..banyak, dan mengeyangkan...


Name kedai yang jual ni Crispy Popiah, selalunya ia mudah ditemui di food court2 shoping complex, contohnya alamanda..apa yang speciallnya ialah dalam popiah ni ada sesuatu yang menyebabkan dia rangup..Haa...cuba la sendiri baru tau..

Kalo tengok skali, dia macam popia basah pon ada gak..tapi sebenarnya memang tak sama..kita boleh mintak macam2 jenis, popiah yang saya mintak ni yang jenis Egg roll popiah with prawn...

ok selamat mencuba sendiri..

22 November 2010

Steamboat & BBQ Land Sg. Buloh

salam...hari tu saya makan kat sini lagi..setiap kali saya makan kat sini..saya akan bayangkan saya ada 4 perut..so saya makan la banyak2..tanpa ada batasan..haha..


Sebelum masuk perut

  
Inilah bahan bahan mentahnya...ayam marinated with sesame suace


Ni yang marinated dengan kunyit, dan halia


Daging....sedap..saya suka ni


Makanan dari laut..

  
Kuali tak panas lagi..(dalam proses) tapi saya da tak sabar...hahaha


Digunakan untuk membakar udang...


Makanan buatan manusia..







Ntah berape round tah kitorang makan..yang penting lebih dari 5 round..huh..

berbaloi...sebab unlimited..ok la..harga pon murah...choices pon yang murah2 je..

RM: 18.00
Lokasi: Sg. buloh, simpang depan B.polis sg pelong


Kerabu thai dan daging masak petai


Aritu saya terjumpa satu kerabu thai yang sedap sangat kat satu kedai ni. PEDAS..., sume ramuan buat kerabu cukup lengkap dalam kerabu ni...
name kedai; Warung Dusun,atau dikenali sebagai tempat sup gear box sedap di bb bangi...




Saya makan daging masak petai, selalunye orang pesan ayam masak petai, tapi saya tak makan ayam sangat..so saya try daging petai..

ape yang besnye, lauk ni sedap sangat..hehe..saya lapar sebenarnye time ni..tapi kedai ni memang ramai sangat orang pergi tau..

Lokasi: BB bangi, depan syarikat kagumas..

12 November 2010

Rojak mamak & Cendol @ tepi jalan

Rojak mamak dan cendol..memang tak boleh dipisahkan..atau pon lagi satu, mee rebus mamak...huhu..

I LIKE IT..

Ni Rojak mamak..tapi yang saya makan ni tak sedap sangat...


Ni mee rebus mamak..ermm tak sedap jugak..tu gambar tak lawa..kamera saya pon tau tak sedap..hahaha

Ni cendol...rase biase2 je...

kesimpulanya : saya pon tak tau nape saya update gamba ni..nampak sedap..tapi realiti tak sedap..
nanti saya nak update yang nampak sedap.dan memang sedap!!!

sila bagi cadangan!...


ps: benda yang sy tak suka tentang penjual cendol ialah merokok sambil menyediakan cendol dan makanan lain..tp penjual lain pon ad macam tu...

11 November 2010

Ikan Patin Gulai Tempoyak @ Restoren Tempoyak

Salam, penggemar tempoyak dan juga penggemar makanan ..huhu..saya nak memperkenalkan satu restoren yang agak baru di seri kembangan, namenye TEMPOYAK..restoren ni menyediakan masakan semua berasaskan tempoyak...


Yang ni la pinggan saya, semua lauk tempoyak saya ambil


Ni ikan patin nya..banyak jenis ikan patin rupanya..ni saya amik yang biasenye...saya tak berapa pandai jenis2 ikan patin, tapi kalau anda pergi kedai tu banyak sangat choice masakan...


Saya makan dengan ulam-ulaman



Ni kawan saya makan, dia makan paru goreng kicap , dengan sambal bilis tempoyak..perghh pedas gile...sedaPP!

Ni kawan saya lagi satu nye pinggan...

ok sekian..selamat mencuba...

anda boleh melayari laman web restoren tempoyak disini 

restoren ni agak tersorok..dan keadaan dalam restoren agak ok la..bersih la sikit..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails