30 October 2010

Nasi Bariani @ JM Bariani

Nasi Bariani...!!..sebenanrnya nasi ariani sedap senang dijumpai..siapa yang biasa mesti tahu kedai mana yang sedap...tapi salah satu kedai nasi bariani yang sangat terkenal ialah JM bariani House

Menu yang disediakan memang banyak...macam-macam jenis nasi bariani ada, kambing,daging, ayam masak merah..ermm macam2 la..


ini lah yang saya pesan ; nasi bariani daging

erm sedap..tapi cara dia hidang macam nak bagi makan kucing je..kemas laaaaaaa sikit...kedai da cantik, presentation nasi ni pon tak bleh buat cantik sket ke..(kata Al-scheira dalam hati)

maaf ya saya memang cerewet kalau presentation mcm nak bagi kucing makan

tapi rasa sedap..kawan saya yang tak pernah makan pon kate sedap..huhu..puas hati la..(untuk rasa sahaja)


Yang ni tauhu bakar..hohoho..menarik perhatian saya...

tauhu dia rangup...

ini gambar SEBELUM




INI GAMBAR SELEPAS

hahaha..paham tak maksudnya apa...hahaha...
 tak payah nak cakap banyak la..

Len kali order nasi bariani je k.

29 October 2010

Yong Tau Foo

Salam kepada penggemar Yong Tau FOo....saya pon suke yong tau foo...tapi cari yang halal je k..jangan makan kalau was-was..



Ini ialah yong tau foo yang kite slalu jumpe skarang, erm susah nak jumpa yang betul2 original 

sebenarnya yong tau foo ialah stuffed tofu, atau tofu sumbat...atau sayur2an sumbat dengan isi ikan..selalunya, terung, bendi, cendawan dan tofu....dan dimakan dengan sup sayur..
makanan yang sihat

tapi skarang sumenye modified processed food..da tak sihat da untuk dimakan setiap hari..
benda-benda macam ni tanpa kitasedar, cara nak buat fish cake, fish ball sume ni dan semua makanan yang diubah suai ni banyak kandungan garamnye (dalam bahasa pasarnye, kalo nak scientific explanation boleh msg sy)

okey ini sahaja...
hehe
selamat makan ye...

lg bagus korang buat sendiri


23 October 2010

Makan tengahari @ L'apprenti Putra Restaurant

Hai, saya ingin memperkenalkan satu restoren yang saya suka pergi..nah ni gambar-gambarnya..

ni compliment je...




Ni ialah gambar posisi berbeza sepinggan spagheti bolognaise, ni bukan saya makan..ni kawan saya makan..

RM 9.00


Ha..yang ni mestilah saya makan sebab ada nasi..huhu..ni name pendek dia Braise fillet of Salmon..name panjang dia saya tak ingat...

 Disediakan sekali dengan nasi rissoto yang dipanaskan dengan cheese mungkin, dan nanti makan skali dengan white cream tu..sangat berlemak..ditambah plak dengan ikan salmon ,  kesimpulannya rasa lemak2 masin la.. SEDAP!!..mesti cuba. Yang hitam-hitam tu bawang yang dimasak manis.


Banyak tau ikan salmon ni..jangan ingat tak kenyang..kenyang..!!..

RM 28.00


 Yang ni sebenarnya starter tau..saya silap susun gambar..hoho.. ni ialah chicken wing bermadu..sedap..makan dengan sos thai..lepastu ada salad sikit...

RM 7.50


Dan ini ialah pencuci mulut yang kami order...sedap KEK CHEESE ni...name kek ni pon L'apperenti cheese cake.


Makan dengan sos stroberi yang disediakan..huhu...

RM 6.50



Sotong Kangkung @ Kayu Manis

Salam, hari tu saya ada mencuba sotong kangkung kat kedai ni..name kedai tu Kayu Manis...kedai tu dalam dia ok la jugak, cantik, kemas....tapi makanan dia biasa je..saya masak lagi sedap..haha

apepe pon ni gambar sotong kangkung nye..



rasanya biase je..tak menepati sotong kangkung yang sedap

Harga: RM 8.00 satu set
Lokasi: Seksyen 7 bbbangi berdekatan JPJ bangi

20 October 2010

Tauhu Bakar @ Caiyo bistro sg.ramal


tauhu ni sangat ringan dan kosong macam span..lepastu dalam dia dipenuhi dengan sayuran..kuah dia whoah..sangat mantap


sedap tauhu bakar ni...rangup..dan macam yang saya nak...

@ Kinrara golf

Pada suatu hari saya pergi kinrara golf club..semata2 nak rasa makanan kat situ dengan kawan saya -Al-hajar...


saya makan sambal sotong goreng belada ni..sebab hajar cakap sedap..mmg sedap

ni kawan saya makan..ayam goreng sambal belacan...

air bandung dan soya cincau


ni la yang saya makan

komen: erm..biase je sume..

Harga: RM 21.00

11 October 2010

Fine dining @ Magic Night Dinner

Salam, kali ni saya paparkan ape yang saya makan masa Magic Night Dinner minggu lepas..


Appetizer
Gold in the garden
Pineapple salad mixed with raisin and Chantilly Dressing served with balsamic sauce



Soup
Hot and Spicy Volcano
Asam Pedas soup served with chicken dice


Sorbet
Sweet and Sour Polar Ice
Mango sorbet served with Nata De Coco


Main Course
Arrival of Blacksmith of the Gods
Baked John Dory fillet served with stir fry mixed veggie and mashed potato


Dessert
Jewelry in the Sky
Pearl sagu, red bean, yam and sweet potato in the Coconut Milk served with Caramelized Banana


Kesimpulannya, malam ni sangat mengeyang kan!!..

tapi

saya tetap tak puas hati dengan pengurusan majlis pada malam ini..lansung tak sempurna...tapi makan sedap..

07 October 2010

Murtabak Singapore

Time puasa dulu banyak gerai menjual murtabak singapore...tapi time tu saya tak berkenan pon nak beli..tapi baru-baru ini..atas cadangan beberapa orang..saya pon cuba satu restoren ni..yang memang jual murtabak singapura ..


Ni lah murtabaknya..kalau nak beli murtabak singapore selalunya dia tanye nak berapa lapis (yang ni 2 lapis)..dan diorang akan bagi tau harga sekali..contohnya..kalau selapis RM 5.00 kalau 2 lapis RM 8.00...ermm..memang pandai diorang berniaga, nak soh orang beli yang 2 lapis la tu.(.erm..sukati ko la..)....ape yang lain nye murtabak ni dia guna daging yang da dihancurkan, lepastu goreng sampai kering dengan rempah2 nya..lepastu tabur atas kulit roti ni..dan juga curah telur..huhu...rasenye macam tu la kot dia buat..(mane saya tau..saya hentam je..sebb ni bukan blog masakan ye.ni blog makanan)



Ni la kuahnye..kuah dal dan sos campur timun, cara makan, campurkan dua-dua jenis kuah diatas dan baru cicah dengan murtabak tadi..baru SEDAP..hehe..(erm..cuba tengok dalam kuah dal tu ada buih-buih..eii yek..hhahahaha..sila jangan pikir bukan-bukan)

Lokasi: Restoren Murtabak Singapura, Seksyen 15, B.B Bangi..

Mi bandung muar @ Brother's corner

Mi bandung yang sedap sebenarnya susah nak jumpe, melainkan kita pergi sendiri cari kat tempat yang betul2 sedap..contohnya kat muar la..hehe..

Saya sebenarnye jarang jugak jumpe yang sedap..tapi baru ni saya jumpa yang sedap sangat, macam yang original je kat muar je..hehe

ni gambarnye..


sedap taw!.. pekat kuah dia...sesape nak cube boleh la cuba..

Lokasi: Medan selera Kg.Datuk Abu Bakar Baginda, Bangi

05 October 2010

Sotong kangkung

Sotong kangkung ialah salah satu jenis makanan yang saya suka...tempat yang paling sedap yang pernah saya jumpa ialah dekat k.kinabalu..dkat sembulan restoren rohayu..sedap sangat..sampai sekarang tak jumpa yang sesedap itu

Yang ni saya makan dekat ikan bakar bangi ..rasa dia masih tak dapat memenuhi kesedapan sotong kangkung yang saya jumpa kat sabah dulu...

sekian

sape-sape yang ada cadangan tempat yang best, boleh cadangkan kat sini..

Harga: RM 4.00

Roti sedap

Selamat pagi malaysia...,kali ni saya nak kenalkan satu jenis roti..tapi malangnya saya tak tau name roti ni ape...sape-sape yang tau boleh bagitau saya...

inilah rotinya


Roti ni lembut sangat..sedap dimakan/dicicah dengan air teh


Apa yang istimewa, dalam roti ni dah disapukan majerin dan kaya, jadi kita tak payah susah2 nak sapu majerin sebab da siap...bangun pagi kalau malas sangat , makan je roti ni..

 sedap!!


Selalunya roti ni dijual dalam bungkusan macam ni...,

Buatan Malaysia dan Orang melayu..hihi

sekian..selamat mencuba..

lagi sedap kalu kita stim kan roti ni..
whoas...sedapnye..

04 October 2010

Tauhu bakar @ Ikan bakar BBB

Hi semua, sekarang misi Al-scheira ialah mencari tauhu bakar.. sebenarnya..aritu saya ada terjumpa tauhu bakar best kat pantai dalam..tapi lupa nak amik gamba...so hari ni saya jumpa satu tauhu bakar, terletak di Bandar Baru Bangi (BBB)...seksyen 1, berdekatan pasar awam, lot usahawan bangi...


Sedap sos dia..tapi hari ni saya tidak bernasib baik..kerana tauhu dah habis so tukang masak tu ganti dengan tauhu biasa...selalunya tauhu bakar guna tauhu yang macam span tu..yang kosong kat tengah..baru rangup..hehe..apepe pon takpe..nanti saya nak pergi lagi kedai ni makan ikan bakar plak...

Sesiapa nak pergi ke kedai ni boleh la melawat laman sesawang dibawah



Harga: RM 4.00

Ikan bakar @ Senandung Malam

Salam 1 malaysia kepada semua rakan penggemar makanan semua..aritu saya makan seafood kat bagan lalang lagi..


Ni ikan jenahak..salah satu sebab saya suka makan kat sini ialah kerana kepandaian mereka membakar ikan..hohoho...selera je makan..


Ni sotong goreng tepung-rangup..


Ni pepahat + Lala masak goreng telur berlada..., wajib cuba sesiapa yang pergi kesini..


Dan ini sayur kailan goreng ikan masin...

sekian..

ini saja kali ni..

nanti saya nak pergi lagi..nak order kerang pulak...hohoho..dengan udang butter prawn...

Selamat mencuba..

Harga semua sekali termasuk nasi putih 2 pinggan dan air kosong 2 gelas: RM 54.00

Nasi minyak @ kenduri kesyukuran

Salam, ini ialah koleksi gambar yang sempat saya rakamkan semasa majlis kesyukuran / kenduri kawin makcik Al-Scheira ( Razana ibrahim 2nd wed) baru-baru ini..




ini pinggan saya..saya makan sikit je..hahaa..



Ni ayam masak merah...pedas..sape tak makan pedas tak payah makan..



Ni rendang kambing biri-biri..hehehe..ramai yang tak tau..kesian

tak la..
lembu je...



Ni namanya nenas masak bombay...entahla nape name dia macam tu...
masak dia simple je...letak air je..pastu rempah2 biasa


Dan yang terakhir kuah dalca-dalam ni ada lobak merah, terung, pisang, kentang, dan kaki ayam..huhuh...dan kacang dal...

cara makan sume ni...campur sume lauk diatas kedalam sepinggan nasik..dan gaul dan makan la ala2 pelahap ye..sekian

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails