30 July 2010

Gambar rawak makanan Al-Scheira (1)

hai rakan-rakan penggemarmakanan huhuh..kali ni saya paparkan cebisan-cebisan gambar yang saya da /belum pernah upload..
untuk mengisi masa terluang mari lihat cebisan gambar itu..hohohoh

ini ialah ice + snow..takde cream ye...macam ABC..tapi bukan ABC.., mungkin DEF...hoho
komen rasa: Tak sedap..tak akan beli lagi..

ni pai ayam..mak kepada kawan saya Al-Nasyrah...sering membuat dan memberi rakan-rakan pelahapnya makan..huhuhuh..sungguh sedap la ye ...



Tosay..makanan kesihatan..kerana>>>>...huhuh cari la sendiri fakta tentang tosay..saya takde masa nak tulis panjang...

Roti canai pisang...
saya suka..makan begitu sahaja..


Beryani Gam + kambing...menyelerakan...

Murtabak daging....


Al-Scheira seringkali  kelihatan  menyeludup minuman in ketika melihat movie di gsc ataw tgv tanpa rasa bersalah..ini kerana pihak gsc/tgv tidak menyediakan hot choc drink saiz Besar..
kerana saya suka minum coklat panas semasa menonton.
makanan pula , saya sering membawa pizza domino size regular bersama kotak2nya ke dalam muvie juga tanpa segan silu..tapi sume dalam beg la..diorang tak penah check...sape soh..hoho..
makanan ringan lain ialah seperti roti-roti yang dibeli dari bakery yang berdekatan..
(oh..sy mmg kuat makan rupenye)

saya akan cuba untuk membawa nasi lemak plak..hahaha

sekian entry untuk malam ni...


@ Bayou, Western Asian Cuisine

Suatu hari tu saya pergi la kedai ni...dari luar nampak lawa..dan menarik saya untuk memasuki kedai ini berbanding hanya makan di food court yang agak susah untuk membuka selera Al-Scheira...


pemandangan di dalam kedai...huhuhu..

kemas dan memuaskan..

tapi tunggu ye komen Ikhlas dari

Al-Scheira

ini yang di order- Mushroom Stuffed chic breast...

RM 16.00

ayam yang disumbat cendawan...


dan sekelumit sayur celur...

rasa okey..sedap memang sedap...

Char-grilled honey glazed whole leg...sedap...memang la sedap..kalo tak sedap saya tak cakap sedap..huhuh..

kentang lecek...hahha..a.k.a mashed potato..

RM 16.00

Wild mushroom soup- Sup cendawan liar..hahahahkhak memang tak sedap..macam haram...

RM 6.00

seterusnya nak taw apa komen saya..
pertama saya suka sebab pelayan dia melayu..bukan bangla macam kedai laen..@ indonesian..,.semua melayu..
tapi lepas da order..saya terpaksa tunggu lebih 30 minit untuk makanan sampai..
saya order makanan ikut turutan starter, lepastu baru makan berat..
tapi punyalah bangang...diorang hidang starter lepas saya habis makan.
disebabkan saya dah sakit hati sangat dia lambat hidang..( maybe diorang kejar ayam kat alamanda tuh)
saya trus dengan sopannya memarahi pelayan itu...saya bagi tau dia lain kali idang strater tu dulu la (bodo)...hahahaha
padan muka dia
ada aku kesah!..


Lokasi: esplanade alamanda
harga: RM 47.00

20 July 2010

Ice Snow @Ice Room

Kedai ni da ada beberapa cawangan, tapi yang saya pergi ni dekat bangi...mula-mula masuk excited sangat ,ingat ke ice cream dia macam baskin robin nye style ke...upe-upenye...

ia bukanlah Ice dan Cream..tapi Ice Snow...ala-ala salji gitu....
Yang gambar diatas ialah Avocado Ice snow..rasa dia sedap..tapi sebenarnya saya lagi suka baskin robin..hahaha tak pon new zealand...sebab ia adalah Ice CREAM..huhuhu..ape-ape yang berkrim mmg best!..

topping dengan kepingan badan, dan cornflakes..



hah...buruk kan presentation nye..memang BURUK...tempat da hi-class..tapi presentation 0....(salah satu sebab saya tak akan pergi lagi kedai ni)

Ni ialah Tempura durian...jadi bila dibelah jadilah seperti di bawah ini


Nampak tak isi durian tu..ermmm..senang cite macam cekodok durian la..Rasa sedap!!!!


Ni ialah Yam-dumpling...ala-ala pau..huhuhu..sedap la jugak..ok la....

Tapi time saya pergi kedai ni banyak lalat..bayangkan tempat dia beraircond, tapi banyak sangat lalat..huhhuhu....

apa-apa pon..selamat mencuba kedai ni...

Harga : RM 8.90+ RM 5.00 + RM 5.00 +++

17 July 2010

@Sahara Tent

kali ni saya nak paparkan salah satu caterer kegemaran kami sekeluarga setiap kali jamuan dirumah Al-Scheira, iaitu Sahara Tent..Restoren ini menyediakan masakan arab...terdapat 3 cawangan, di KL (bb), Shah alam dan putrajaya...


Ini dia Mandy Rice, ermm saya suka mandy rice ...

RM 18+

Ini kebab

RM 18+



dan akhir sekali saya minum Lime juice

RM 7...

gambar-gambar menu di sahara tent yang lain nanti saya upload ye...yang lain tak edit lagi...

Sekian..sila cuba.!


14 July 2010

Apam Balik Durian & Kelapa

Hai, kali ni Al-Scheira ingin memaparkan apam balik durian dan lagi satu apam balik kelapa...


Ni apam balik durian...erm..tak nampak la duriannya..


Tengok , tak nampak isi durian nya dah cair...makan panas-panas masa apam balik ni baru lepas masak tau!...Berlemak sangat..


Ni Duriannya, Pakcik yang buat apam balik ni akan ambil dalam 2 ulas durian, ambil isinya dan letak diatas kuali buat apam balik tu...huhuhu..sedap sangat bau durian mase tengah panas-panas tuh!!...


Ni apam balik kelapa, bezanya dengan apam balik lain ialah dia tiada kacang , hanya jagung dan kelapa..rasanya pon ok!!


haha..tengok lagi skali ye...


Ada Juga yang gemar apam balik nipis+ rangup seperti gambar diatas...huhuhu..

sekian

selamat berbuka puasa kepada yang puasa

hahahaah..

Harga: RM 2.00 setiap jenis..
Lokasi: Serdang, Depan Maybank

Taugeh goreng Ikan masin


Kepada sesiapa yang suka makan..ni lagi satu contoh lauk yang anda boleh cuba iaitu Taugeh ikan masin...

Taugeh sedap digoreng stir-fry sahaja..tak sedap kalau digoreng terlalu lama...tapi ad kot orang yang TAK reti masak sayur sampai takde bentuk sayur...hahahaah..( kutukan Al-Scheira mmg berasas dan bermotif)

Spageti Bebola daging

also know as Spaghetti + Meatball...huhuh...

Nampak sedap tapi TAK sedap..tak memenuhi citarasa saya..rasa dia macam kurang je...kalo saye compare dengan spageti tempat lain cnthnya di italianese, san fransisco..dll...

Harga: RM 13+
Lokasi: Resepi Rahsia


Putu Piring

Putu ada dua jenis...putu piring dan putu bambu...putu piring bentuknya seperti dibawah...sedap dimakan panas-panas ye...


silalah menjamu mata ye...ni saya beli dekat depan KFC seri serdang...ada gerai banyak2...pastu ada la satu kedai ni jual putu piring..

RM 2.00= 5 keping

Mi Soba Jepun

Hihi, pelik kan name mi ni dalam bahasa melayu..huhu..name sebenarnye ialah Japanese Soba...


Setiap kali saya kekedai ni, saya suka order hidangan ni..kerana banyak sangat sayur-sayuran, cendawan dalam ni...dan mengeyangkan...silalah try...

kaya dengan sayuran

RM 13+
Lokasi : Resepi Rahsia (Secret Recipe)

12 July 2010

Nasi Beryani Kambing

Gambar dibawah ialah sepinggan nasi beryani kambing yang tidak lengkap..huhuh..sebab saya lupa nak letak kuah nasi beryani kat tepi tu dan hiasan-hiasan lain...

hidangan ini  boleh didapati dari catering bapa Al-Scheira...nanti Al-Scheira upload gambar yang elok sikit ye..hahha...

09 July 2010

Durian

hehehe..salam kepada penggemar durian sume..ini ialah untuk tatapan mata anda semua....
ni durian tembaga dari segamat...


Al-Scheira suka durian macam ni, warna kekuningan, lembut, sangat manis berlemak, dan sedikit rasa pahit..


erm ni saya makan sorang dalam masa kurang dari 5 minit..
hahhaha

Ayam Percik @ Rasamas

Saya suka makan kat Rasamas...

Ni ayam percik..makan ngan nasik ayam rasamas

silalah ke Rasamas ye

07 July 2010

Roti Hailam Kukus


Namenye Roti Hailam..so dia bukan la macam roti gardenia k...roti ni saiz besar sikit dan tebal dari roti gardenia dan sangat lemBut...

Selalunya saya suka disapu majerin dan kaya je...

Lepastu kukus ataw stim kan selama 3-5 minit..makan panas-panas...sedap!!!!!

Sekian roti kukus Adik beradik Al-Scheira ..hehehe

06 July 2010

Wafel

Saya suka wafel....

saya suka yang jenis rangup sikit...huhu..


Ia sedap dimakan ( ikut selera saya) jika disapu jam strawberi + Coklat, ataw, peanut+ Coklat..huhuhh....


saya suka coklat la upenye..baru sedar..papepon mesti ad coklat

05 July 2010

Masa untuk Donut yang sedap

Iya ni dia donut...


heheeh...

Ayam Gajus @ SXho

Entry kali ni bukan la satu entry yang sedap untuk dibaca, tapi ini ialah komen negatif untuk kedai ni..yang terletak disuatu tempat yang saya rasa tak payah la saya nyatakan disini..

Ini ialah Ayam gajus, nampak tak ada gajus..

ok..gajus dia rasa cam gajus..ok la..so takde komen untuk gajus..

Seterusnya..ada tak nampak macam ayam??..yang kuning2 itu ialah ayam..saya agak terkejut sebab bila saya gigit sangat la liat, dan keras macam makan chewing gam yang sudah dikunyah lepas tu letak dalam peti ais..HAh..dapat bayangkan tak macam ne rase liatnya...lepastu rasa TAWAR..


Lepastu,saya panggilla waiter,..mula-mula waiter laki datang, saya tanya ni apa, dia cakap ni la ayam gajus, saya tanya kenapa tak rasa macam ayam pon, liat keras je..pastu dia pon panggil lagi sorang akak tu..akak tu pon cakap, isi ayam tu disalut dengan tepung lepastu goreng...ermm..sangat la bodoh creativitynya itu...kerana saya rasa dia letak isi ayam yang celup tepung tu dalam peti ais beku, lepas tu orang nak, trus dia goreng...so sebab tu keras dan liat dan banyak serap minyak..

yang lagi bodohnya, waiter tu tanya, nak tukar ke?..(dalam hati saya tak payah la tanye soklan tu..trus je tukar yang baru) sebab rasa dia layak campak dalam tong sampah la ye..

sekian...
saya pon tolak lauk ketepi...kalo ade tong sampah kat tepi tu saya trus je campak lauk tuh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails